Poate îngheța pensiile și salariile noul guvern? Ce măsuri fiscale de reducere a deficitului poate lua

0
Publicat:

România este în fața unei crize economice majore și toate partidele știu asta. Fără creșteri de taxe și fără o reducere drastică a cheltuielilor, nu vom face față anului 2025.

Bancnote de la 5 la 100 de lei, numărate și așezate în teancuri pe sortimente
Guvernul este nevoit să taie din cheltuieli. Foto Arhivă

Cu aceste aspecte par să fie de acord mai toate partidele politice, PSD trimițând și primind avizul CE pe Planul Fiscal de reducere a deficitului bugetar pe următorii șapte ani.

În urma rezultatelor, deja controversate, ale primului tur de alegeri prezidențiale, șefii din PNL și PSD au demisionat din funcțiile de șefi de partid, locul lui Nicolae Ciucă fiind preluat de Ilie Bolojan, care a și spus cum ar reduce cheltuielile bugetului de stat.

Făcând o analogie cu experiențele avute în administrațiile locale din Oradea și Bihor, Ilie Bolojan a spus că, în cazul în care ar fi pus premier, va reduce numărul de parlamentari la 300, de la 437 câți sunt în prezent, va reduce și numărul de ministere și, implicit, numărul de bugetari.

Surse avizate au declarat pentru „Adevărul” că viitorul premier are două mari pârghii la dispoziție: creșterea taxelor (TVA, impozit pe profit și dividende, taxe pe proprietate, schimbarea plafonului pentru microîntreprinderi) și reducerea drastică a cheltuielilor (înghețarea pensiilor la nivelul de acum, înghețarea posturilor și a salariilor în sistemul bugetar, desființarea de instituții și companii).

Tăierea pensiilor este neconstituțională

Întrebat ce poate face viitorul premier pentru reducerea deficitului bugetar, estimat a ajunge la 8% la finalul acestui an, economistul Bogdan Glăvan a declarat pentru „Adevărul” că sunt și alte soluții pentru a aduce mai mulți la buget, fără tăieri de pensii și salarii, cu atât mai mult cu cât tăierea pensiilor este neconstituțională.

Viitorul guvern poate face ce dorește: poate majora, menține sau reduce anumite impozite. Da, trebuie să echilibrăm finanțele publice și consider că acest obiectiv trebuie realizat în primul rând prin scăderea cheltuielilor statului. Pe partea de venituri statul poate face rost de bani în primul rând prin valorificarea activelor pe care le deține (privatizări, listări pe bursă). În ceea ce privește cheltuielile, pensiile nu pot fi tăiate, este neconstituțional. Salariile pot fi înghețate și, de fapt, exact asta intenționa guvernul Ciolacu, anume creșterea lor cu un ritm anual foarte mic (practic înghețarea lor). Însă nu așa trebuie să gândim. Pe partea de cheltuieli statul trebuie să devină mai eficient, mai economic, dar nu neapărat înghețând salarii, ci reducând personalul excedentar, reformând administrația. Pe partea de venituri trebuie să urmărească în primul rând creșterea economică, deoarece creșterea economică va aduce venituri mai mari implicit. Pentru asta trebuie să dereglementeze, să debirocratizeze și să elimine impozitele aberante, care astăzi alimentează evaziunea”, a declarat pentru „Adevărul” Bogdan Glăvan.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite